Studio Bitterzoet > Tips & tricks voor je kaartje

TIPS & TRICKS


Hartstikke fijn zoveel mogelijkheden en keuzes, maar als je op zoek gaat naar een kaartje zie je soms door de bomen het bos niet meer... Kom je er niet uit, neem dan gerust contact met mij op! Maar lees ook vooral even onderstaande tips en de veelgestelde vragen. Hopelijk help ik je daarmee al een eind op weg! ;)

 

Hoe werk de online editor

Zodra je op de button 'bewerk deze kaart' klikt, ga je naar de online ontwerp tool. Het meeste spreekt echt voor zich!! Ga gewoon lekker spelen en probeer uit, dat is in ieder geval tip 1. Maar graag geef ik je nog even wat extra handigheidjes mee:

Gebruik de hulplijnen

Rechtsboven zie je een rastertje afgebeeld met de tekst 'Hulplijnen'. Als je deze aanklikt, verschijnt er een raster op je kaartje. Zodra je tekst of een element selecteerd, kan je deze met behulp van de grijppunten en dit raster keurig uitlijnen met elkaar en het midden van de kaart. Onmisbaar!!

Kleur kiezen

Alle kaartjes zijn opgemaakt in kleuren naar mijn keuze. Grote kans dat jij de kleur net even anders wil hebben. Je kan daarvoor bij de meeste onderdelen de kleur wijzigen door één van de vooraf ingestelde kleuren te kiezen bij 'Kleur'. Wil je echter nog iets anders? Klik dan op het plusje dat boven alle voorgeselecteerde kleuren staat. Je krijgt dan de mogelijkheid om zelf een kleur te prikken. Heb je toevallig een kleurcode tot je beschikking, bijvoorbeeld #A3B19C? Dan kan je deze ook direct invullen! Wil je een kleur overnemen van een ander onderdeel van de kaart? Dan kan je, als dit onderdeel geselecteerd is, de kleurcode gemakkelijk via dit zelfde plusje opvragen.

Volgorde bepalen

Afbeeldingen en teksten liggen in een bepaalde laagvorlgorde op elkaar. Wil je deze volgorde wijzigen omdat iets juist onderop of bovenop moet, of omdat je iets niet geselecteerd krijgt? Dan kan je dat doen bij 'Volgorde'. Dit verschijnt in het rechtermenu als je iets geselecteerd hebt. 

Foto's bijsnijden

Is de foto die je op het kaartje gezet hebt niet in de juiste verhouding of het goede formaat? Dan kan je deze eenvoudig zelf bijsnijden. Dit vind je in het menu rechts.

Kopiëren & plakken

Wil je elementen van de voorkant van je kaart ook op de achterzijde? Dan kan dat heel eenvoudig met de twee knoppen linksbovenin! 

 

Foliedruk

Twijfel je over foliedruk? Vraag dan zeker een proefdrukje aan! Foliedruk kaartjes zijn erg populair en dat is niet voor niks... ;)

Foliedruk bij spoed

Wees je er bij foliedruk van bewust dat de levertijd van foliedruk altijd langer is! Het productieproces van deze kaarten duurt 2 dagen. Bij rouwkaarten die echt met spoed moeten worden gedrukt en verzonden ivm de uitvaart is het daarom niet aan te raden voor foliedruk te kiezen. Je kan er wel voor kiezen om de oplage in kleurendruk te doen die met spoed wordt verstuurd, plus nog een losse bestelling van 1 of meerdere kaartjes met foliedruk te plaatsen voor jezelf om te houden. 

Een niet-foliedruk kaartje met foliedruk bestellen en andersom

Zie je een mooi kaartje en heeft deze geen foliedruk terwijl je dat toch graag wil? Dan kan je dat zelf aanpassen in de editor door bij 'Kleur' te kiezen voor een folie. Andersom kan je er ook voor kiezen om foliekaartjes juist om te zetten naar een kleurendruk.

 

Papiersoort & envelopkleur

De papiersoortkeuze is enorm bepalend voor de uitstraling van je kaartje. Daarom adviseer ik altijd om een proefdruk te laten maken! Om voor de proefdruk een papierkeuze te maken, is hier alvast een overzicht van alle papiersoorten. Bij de eerste proefdruk ontvang je vervolgens ook van de andere papiersoort staaltjes.

Om een envelopkleur te kiezen, kan je heel eenvoudig bij het bestellen op de kleurtjes klikken. Het envelopje achter de kaart in de preview past zich dan automatisch aan, zodat je meteen kan zien of het een mooie combinatie is. Maar ook hierbij geldt: bestel zeker een proefdruk! Want dan ontvang je alle envelopkleurtjes in het echt en is de kleur nog beter te bepalen.

 

Teksten op je kaartje

Regelmatig ben ik hierover bevraagd, maar het antwoord is altijd dit: dat is súper persoonlijk!! Wat je sowieso op je geboortekaartje wil is natuurlijk: de naam van je kindje, de geboortedatum en jullie gegevens. In hoe verre je dit detailleert, is echt geheel aan jezelf. Hier zijn geen regels voor.. ;) Dit zelfde geldt eigenlijk voor geboorte-rouwkaartjes. Vaak staan er ook versjes op kaartjes. Ook hier geldt: dat hoeft natuurlijk niet maar alles mag! Zorg er in ieder geval voor dat de teksten die je op je kaartje zet 'rechtenvrij' zijn.

 

Aantal kaarten

Zorg dat je eerst een adressenlijst maakt met iedereen naar wie je een kaartje wil sturen en tel daar dan zeker 10 kaarten bij op. Voor jezelf of voor die ene buurvrouw die je misschien even vergat.. ;) Dan zit je altijd goed!